“Μάδαγες τις μαργαρίτες για να δείς αν θα εκλεγείς
και δεν άφησες πια μέσο που να μην εμφανιστείς…
Δεν μιλούν οι μαργαρίτες, δεν μιλούνε τα λουλούδια… και άδικα μην τα ρωτάς … “
Μια μικρή παραλλαγή του γνωστού σουξέ των μπουζουκλερί αφιερωμένη σε όλους τους υποψηφίους….
Τέλος χρόνου θα μιλήσει η κάλπη, η λαϊκή ετυμηγορία και έχουμε και λέμε….
Χαλαρή ή συνειδητή ψήφος, παραλία ή αποχή, νέοι ή ηλικιωμένοι, αυτοδυναμία ή συγκυβέρνηση, μνήμη ή λήθη, “μαύρο” ή “λευκό”, έγκυρο ή άκυρο και ο κατάλογος των διλημμάτων μακρύς….
Πολύς λόγος για ανανέωση μόνο που σε αυτή την χώρα η συγκεκριμένη λέξη μεταφράζεται : “τουλάχιστον στο ίδια και χειρότερα “….
Όπου και αν την χρησιμοποιήσεις….
Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη αναδρομή στην ετυμολογία των “εκλογικών” λέξεων :
-Ψήφος: μικρή λεία πέτρα (από εδώ και το ψηφιδωτό) την οποία έριχνε ο ψηφοφόρος σ′ ένα δοχείο. Τις μετρούσαν και έβγαινε το αποτέλεσμα. Αργότερα, η κάθε κάλπη χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που εξωτερικά αντιστοιχούσαν, σε δύο χρώματα, το άσπρο (θετική ψήφος) και το μαύρο (αρνητική ψήφος). Από εδώ και η φράση “τον μαύρισαν”.
Για να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των θετικά ψηφισάντων και για να αποφύγουν λαθροχειρίες, η θετική ψήφος ήταν, συνήθως, δαγκωμένη, για ν′ αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση. Από εδώ και η φράση: ”ψήφισα δαγκωτό”. ( το σφαιρίδιο./ψήφος, ήταν από μολύβι και ευκολοδάγκωτο )!
-Κάλπη ή ψηφοδόχος: Προέρχεται από το αρχαίο κάλπις/καλπίς, που σήμαινε αγγείον στάμνα, κούπα ή και δοχείο για τέφρα νεκρού! Υπήρχε ήδη στους Ομηρικούς χρόνους, ενώ με τη σημερινή σημασία της Κάλπης εμφανίζεται κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Όμως, η λέξη κάλπικος δεν έχει σχέση με την κάλπη, αφού προέρχεται από την τουρκική λέξη kalp που σημαίνει ψεύτης, υποκριτής, πλαστός, παραχαραγμένος,διπρόσωπος – όχι , όλα αυτά τα ωραία δεν προκύπτουν από την κάλπη, όπως είπαμε, αλλά από τον κάλπη, την κάλπισσα και τον κάλπικο, που καμιά φορά χρησιμοποιούν τις κάλπες για να κάνουν τα “παιχνίδια” τους στην καμπούρα μας! Σκεφτείτε τα όλα αυτά καλά, όταν μείνετε μόνοι πίσω από το παραβάν με τα ψηφοδέλτια στο χέρι…
Κατά τα άλλα τις ευχές μας σε όσες και όσους γιορτάζουν αύριο καθώς οι εκλογές στην προκειμένη περίπτωση θα επισκιάσουν την ονομαστική τους εορτή .
Καλή φώτιση και κυρίως καλή τύχη στην πατρίδα μας, αυτή την ευλογημένη χώρα,την Ελλάδα μας, που έχει σταθεί τόσο άτυχη από πολιτικής πλευράς,από βέβηλα και αδηφάγα μάτια ,εντός και εκτός συνόρων ,στην μακραίωνη ιστορία της!
TisimΒένη
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο