Συνεδρίασε μέχρι αργά το βράδυ η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, συμβουλευτική του ΟΑΣΠ, παρόντος του γγ Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδιαλιά.
Το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί το 1999 και τονίζει ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.
Η Επιτροπή καλεί τους κατοίκους της Αττικής να ακολουθούν τις οδηγίες μόνο των αρμόδιων φορέων.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι τα μέλη της επιτροπής και κορυφαίοι επιστήμες συνέκλιναν στα παραπάνω συμπεράσματα.
Σημείωσε, δε, ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 40 μετασεισμοί και πως υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας.
Σεισμολόγοι
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό κι ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
“Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ”, δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.
“Δύσκολο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσει η Αττική, αλλά και άλλες γειτονικές με αυτήν περιοχές, αφού αναμένεται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και λογικά θα σκορπίσουν ανησυχία στους κατοίκους”, δήλωσε στο Έθνος ο καθηγητής Σεισμολογία, Κώστας Παπαζάχος.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Δύο σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος”.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, ανέφερε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός. “Δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος κατηγορηματικά ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν”.
“Ακόμη δεν έχουμε βεβαιότητα γι’ αυτό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Βεβαίως, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν γίνει μερικοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Ωστόσο οι μετασεισμοί που έχουν γίνει δεν μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος”, δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος