Οι τιμές στα τρόφιμα ανεβαίνουν και οι αρτοποιοί ετοιμάζουν ανατιμήσεις στο ψωμί, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Οι αρτοποιοί προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού, καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής πιέζει την αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέση τιμή μιας φρατζόλας, που σήμερα διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ, ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ. Ήδη, αρκετοί φούρνοι έχουν εφαρμόσει τις πρώτες ανατιμήσεις, με τους καταναλωτές να παρατηρούν αυξήσεις της τάξης του 10%-12%.
Αιτίες των αυξήσεων: Ενέργεια και πρώτες ύλες
Το βασικότερο πλήγμα στην τιμή του ψωμιού προέρχεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις στα άλευρα.
Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες ελλείψεις και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των πρώτων υλών, με άμεσο αντίκτυπο στη βιομηχανία αλεύρων και την αρτοποιία.
Οι επερχόμενες αυξήσεις στο ψωμί επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια πλήττει βασικά είδη διατροφής. Οι καταναλωτές καλούνται είτε να μειώσουν την κατανάλωση είτε να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ οι αρτοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα διαρκώς ακριβότερο οικονομικό περιβάλλον