Με σφοδρή καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε την ομιλία του πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το μέλλον της ΕΕ. «Κανείς και καμία δεν είναι ασφαλής από μανιασμένους δολοφόνους της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής καθαρότητας, είτε στην Ούτογια της Νορβηγίας είτε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας» είπε καλώντας να αναλογιστούν ξανά τις ευθύνες τους «όλοι εκείνοι που προάγουν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για τους διαφορετικούς και το κάνουν μάλιστα, και αυτό είναι το πιο εξοργιστικό, ακόμα και στα έδρανα των εθνικών κοινοβουλίων μας ή σε αυτά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού τονίζοντας ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για ΕΕ, διότι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν φαντάζουν απειλητικοί σε σχέση με τα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούμε.
«Να μην βγουν αλώβητες από αυτή τη μάχη οι δυνάμεις της λιτότητας»
«Εμείς, οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη αυτή σε δύο μέτωπα: Ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε, να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια η Νέα Ακροδεξιά της Ευρώπης. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγουν αλώβητες από αυτή τη μάχη οι δυνάμεις της λιτότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θέλουμε ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και ανέφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, η Αριστερά και οι Πράσινοι, ήρθαν σε συνεννόηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Επίσης, είπε ότι πιο πρόσφατα, είδαμε να αναπτύσσεται ένας παρόμοιος διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και στην Ισπανία, πάνω σε ζητήματα ανάταξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξησης των δημόσιων δαπανών.
«Μπορεί να είναι σημαντικά αυτά που πετύχαμε αυτά τα χρόνια, δεν ήταν όμως αρκετά. Γιατί σε γενικότερο επίπεδο στην Ευρώπη, τα ίδια αναποτελεσματικά και εχθρικά για τους λαούς δόγματα κυριαρχούν ακόμη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι ίδιες εμμονές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας για τη διαρκή ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας.
Και, οι ίδιες πρακτικές έλλειψης λογοδοσίας, τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και περιφρόνησης της βούλησης των λαών και των πιο μικρών κρατών. Από αυτήν την άποψη, ήταν ίσως αναμενόμενο αυτό το κύμα εθνικιστικών αναδιπλώσεων που είδαμε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια» σημείωσε.
Με αφορμή το Brexit, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «θλιβερή ανάδυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε κάποιες που φημίζονταν για τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, και τη σταθερότητα των πολιτικών τους θεσμών».
«Πάνω στο έδαφος της κρίσης σε αρκετές χώρες, η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ακροδεξιά εκφράζει οργή και την απογοήτευση, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ισχυρών.
«Παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στο οικονομικό κατεστημένο. Ούτε στο ελάχιστο δεν αποπειράται να μετριάσει την κυριαρχία του κεφαλαίου επί των δυνάμεων της εργασίας. Το αντίθετο».
Όπως είπε, η ακροδεξιά αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και επιχειρεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις του Β. Όρμπαν με την ασυδοσία στις απολύσεις και τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ομοιδεάτες του στην Αυστρία και άλλες χώρες.
«Και μην ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία.
Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων. Βλέπουμε ότι αυτό το κυρίαρχο δόγμα μετατοπίζεται από το κομμάτι της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς» είπε χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο το φαινόμενο.
«Στρατηγική μας η Ευρώπη των πολλών»
Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος» είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι δεν αρκεί να διαθέτουμε ένα αντινεοφιλελεύθερο και ευρω-κριτικό πολιτικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς μια σύγχρονη, εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση.
«Για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και να αρχίσει να γίνεται βήμα- βήμα πράξη αυτή η «Ευρώπη των πολλών», χρειαζόμαστε όμως όχι μόνο να μιλάμε για τους πολλούς, αλλά και να συμμαχήσουμε μαζί τους» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως χρειαζόμαστε «πέρα από στρατηγική και πρόγραμμα για τους πολλούς χρειαζόμαστε και μια συμμαχία με τους πολλούς».
«Μια συμμαχία με τις κοινωνικά αποκλεισμένες και συμπιεσμένες κοινωνικές τάξεις και ομάδες, που κλήθηκαν να πληρώσουν το κόστος μιας διεθνούς κρίσης που δεν δημιούργησαν, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που συνομολογούν, έστω και με αντιφάσεις, ότι η Ευρώπη και οι λαοί της χρειάζονται επειγόντως αλλαγή πορείας» σημείωσε και τόνισε την ανάγκη μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής συμμαχίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.
«Έχουμε ιστορικό καθήκον να αγωνιστούμε από κοινού με όλες αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε τη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα.
Για να δείξουμε στην πράξη ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι κοινωνικές ανισότητες, όπως ισχυρίζονται οι νεοφιλελεύθεροι. Και ότι δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τα κοινωνικά δεινά και την σημερινή υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι ρατσιστές και εθνικιστές ακροδεξιοί» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή την ιστορική μάχη, για τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, για την Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων» είπε ο Αλ. Τσίπρας, «για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας και δίκαιης ανάπτυξης. Για να σταματήσουμε τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας και της πολιτικής στην Ευρώπη» όπως είπε, τονίζοντας ότι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι «να πηγαίνει μπροστά τις εξελίξεις προς όφελος των λαών και όχι να μένει κλεισμένη στα υπνωτήρια της πολιτικής αυτοεπιβεβαίωσης».
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: