Σε ένα ματς που έσπασαν «καρδιές», ο Προμηθέας Πατρών κατάφερε να φτάσει στην εκτός έδρας νίκη επί της γερμανικής Βίρτσμπουργκ στη δεύτερη παράταση με σκορ 119-115, έχοντας σε αδιανόητο βράδυ τον Τζόρνταν Ουόκερ, ο οποίος πέτυχε 54 πόντους και σημείωσε ρεκόρ σκοραρίσματος για όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!
Οι Πατρινοί πέτυχαν 9 τρίποντα στο τέταρτο δεκάλεπτο και στις δύο παρατάσεις και με την ηρωική εμφάνιση του Ουόκερ κατάφεραν να κάνουν «σεφτέ» στη φάση των «16» του Basketball Champions League, έστω και καθυστερημένα.
Καταλυτικό και το τρίποντο του Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος με 22 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του πρώτου 40λέπτου έφερε το ματς στα ίσα (85-85), στέλνοντας επί της ουσίας το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο.
Η βαθμολογία
Στο 1-5 πλέον το ρεκόρ του Προμηθέα, ενώ στον αντίποδα η Βίρτσμπουργκ υποχώρησε στο 2-3.
Η αναμέτρηση
Ο Προμηθέας Πατρών επισκέφτηκε την έδρα της γερμανικής Βίρτσμπουργκ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των «16» του Basketball Champions League. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλύτερα την αναμέτρηση και με καταιγιστικές επιδόσεις στην επίθεση έφτασαν στο σημείο να προηγούνται μέχρι και με 12 πόντους, πριν οι Πατρινοί κάνουν την… αντεπίθεση τους στην τελική ευθεία του ματς.
Στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου, οι Γερμανοί είχαν προβάδισμα 8 πόντων, πριν οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου αποφασίσουν να… μιμηθούν τον Στέφεν Κάρι και την παρέα του. Ο σημαντικότερος λόγος που οι Πατρινοί έμειναν μέσα στη διεκδίκηση του ματς μέχρι τέλους ήταν ξεκάθαρα ο «αφηνιασμένος» Τζόρνταν Ουόκερ οποίος σκόραρε όπως ήθελε! Στην τελευταία περίοδο, ο Προμηθέας ευστόχησε σε έξι τρίποντα, με τον Μιχάλη Λούντζη να πετυχαίνει το πλέον καθοριστικό στα πρώτα 40 λεπτά του ματς, καθώς ισοφάρισε σε 85-85, 22 δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσει η κανονική διάρκεια του ματς.
Αφού οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν την άμυνα, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου ο Προμηθέας κατάφερε να αποσπαστεί μέχρι και με 8 πόντους (97-89), πριν οι γηπεδούχοι με ένα επιμέρους 13-5 ισοφαρίσουν εκ νέου με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο. Με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη της παράτασης, ο Μάικ Λιούς εκτέλεσε για τρεις από το κέντρο του γηπέδου, αστόχησε, όμως πήρε… έξυπνα το φάουλ από τον Κένι Γουίλιαμς, κερδίζοντας δικαίωμα για τρεις βολές στις οποίες ευστόχησε. Στη συνέχεια, ο Λούντζης αστόχησε εκτελώντας από το κέντρο και το ματς πήγε σε δεύτερη παράταση!
Το πιο καταλυτικό σημείο του δεύτερου έξτρα πενταλέπτου ήταν εμπνευσμένο φυσικά από τον «εξωγήινο» Τζόρνταν Ουόκερ! Με το σκορ στο 112-111 υπέρ της Βίρτσμπουργκ, ο Αμερικανός γκαρντ εκτέλεσε για τρεις, ευστόχησε, πήρε και το φάουλ, ανατρέποντας ξανά το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να δώσει και πάλι το προβάδισμα στον Προμηθέα με σκορ 115-112. Η ελληνική ομάδα διατήρησε το προβάδισμα της, αν και πλησίασε στο να «χύσει ξανά τη καρδάρα», καθώς οι Γερμανοί αστόχησαν σε κάρφωμα λίγο πριν τη λήξη, το οποίο θα έστελνε το ματς σε τρίτη παράταση.
Ο Προμηθέας, έτσι, με τον πλέον δραματικό τρόπο έφυγε νικητής από την έδρα της Βίρτσμπουργκ με σκορ 119-115, σε ένα ματς όπου έσπασαν πολλά ρεκόρ, μεγαλύτερων εκ των οποίων ήταν αυτό του Τζόρνταν Ουόκερ, ο οποίος με τους 54 πόντους που πέτυχε ξεπέρασε κάθε άλλο σκόρερ των τρέχουσων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Να σημειωθεί πως το ρεκόρ της Euroleague το κατέχει ο Χέιζ Ντέιβις της Φενέρμπαχτσε με 50 πόντους και του BCL αντίστοιχα ο Σαμπέν Λι του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε πετύχει με τη φανέλα της Μανίσα 43 πόντους.
Οι διαιτητές: Γκεντβίλας, Χορόζοφ, Γιλμάζ
Τα δεκάλεπτα: 19-14, 44-39, 68-60, 85-85 (κ.δ.), 102-102 (πρώτη παρ.), 115-119 (δεύτερη παρ.)
Οι κορυφαίοι
Φυσικά, το βραβείο του MVP πάει στον πραγματικά ασταμάτητο Τζόρνταν Ουόκερ, ο οποίος πέτυχε 54 πόντους, κάνοντας ρεκόρ διοργάνωσης και όχι μόνο, αφού πέτυχε 9/13 τρίποντα, έχοντας παράλληλα στη στατιστική του 7 ασίστ, 7 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τον αριθμό 58 στο σύστημα αξιολόγησης. Παράλληλα, ο Μιχάλης Λούντζης έβαλε 14 πόντους, πετυχαίνοντας, μάλιστα, 3/7 τρίποντα, ένα εκ των οποίων έστειλε το ματς στην παράταση. Για τους Γερμανούς, πήγε… στράφι η απόδοση του Τζίβαν Τζάκσον, που πέτυχε 20 πόντους με 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ.
Επόμενη υποχρέωση
Ο Προμηθέας Πατρών υποδέχεται στο «Δημήτρης Τόφαλος» την προσεχή Τετάρτη (26/3, 19:30) την ΑΕΚ και την ίδια μέρα, αλλά και ώρα η Βίρτσμπουργκ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Τορτόνα, στην αυλαία της φάσης των «16» του BCL.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Βίρτσμπουργκ (Σάσα Φιλιπόφσκι): Λούις 22 (2/9 τρίποντα, 3 λάθη), Σέιλας 17 (4/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Βίσχαρτ 10, Κλάσεν 11 (5 ριμπάουντ), Ουγκράι 3 (1), Στάινμπαχ 6, Σκλαντανόφσκι 4 (4 ριμπάουντ), Μπλεκ 2 (3 ριμπάουντ), Μιντζ 20 (1/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ),Τζάκσον 20 (4/5 τρίποντα, 9 ασίστ, 2 λάθη)
Προμηθέας Πατρών (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Ουόκερ 54 (3/6 δίποντα, 9/13 τρίποντα, 21/22 βολές, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 λάθη), Λούντζης 14 (3/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπαζίνας , Κένι Γουίλιαμς 3 (1), Σίτου 7 (7 ριμπάουντ), Λάγιος, Ρις 6 (1/6 τρίποντα, 5 ασίστ), Βαρνάντο 12 (0/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 λάθη), Ιβούντου 17 (3/4 τρίποντα), Καραγιαννίδης 4 (3 ριμπάουντ), Κέι Τζέι Γουίλιαμς 2 (0/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ)