Η συμμετοχή των ψηφοφόρων μέχρι τις 5 μ.μ. στη Γαλλία (6 ώρα Ελλάδος) έφτασε το 59,71%, από 59,39% που ήταν την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή και αναμένεται να φτάσει στο 67% όταν κλείσουν οι κάλπες στις 8 μ.μ. ώρα Γαλλίας (9 ώρα Ελλάδος)
Σε ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού, με 30.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός και την ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού να κερδίζει έδαφος, οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες. Με έκδηλη ανησυχία, η ΕΕ παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία φοβούμενη ότι ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα της ενοποιημένης Ευρώπης πιθανόν να αποδυναμωθεί.
Οι κάλπες έχουν κλείσει σε ορισμένα χωριά και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 21:00, τοπική ώρα.
Προς ώρας η συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, από το 1981, και μάλιστα υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 67,5%.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι ψηλότερη απ’ό,τι στον δεύτερο γύρο, 59,7% μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδος έναντι 59,3% την αντίστοιχη ώρα στον α’ γύρο, κάτι που μεταφράζεται από τη μία ως ψήφος τιμωρίας απέναντι στις πολιτικές Μακρόν, που γνώρισαν σημαντική δυσαρέσκεια με τις παρατεταμένες διαμαρτυρίες να θυμίζουν Μάιο του ’68 και την ίδια στιγμή στη μεγάλη προσέλευση αποτυπώνεται η αγωνία του κόσμου για το μέλλον της Γαλλίας.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, στις 21:00, ώρα Ελλάδος, και λίγο αργότερα θα ανακοινωθεί ένα ασφαλές πρώτο αποτέλεσμα.
Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το στρατόπεδο Μακρόν δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στη στάση που θα ακολουθήσει σε μια επικράτηση του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης υπό τον Ζορντάν Μαρντελά.
Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα εξής σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ:
Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση να έχει απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτήν την περίπτωση, ο Εμανουέν Μακρόν θα αναθέσει στον Μπαρντελά την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, θα την αποδεχτεί και αυτόματα θα ξεκινήσει μία παρατεταμένη περίοδος συγκατοίκησης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου να βρίσκονται σε τροχιά προστριβών.
Το δεύτερο σενάριο θέλει το κόμμα του Μπαρντελά να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι τόσες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος πιθανόν να αρνηθεί γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί στην πρώτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού που θα προϋποθέτει την επίτευξη συναίνεσης από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μέχρι την κεντροαριστερά.
Οι συνομιλίες γαι την επίτευξη κυβέρνησης συνασπιμού πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες και να μην έχουν ολκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το τρίτο σενάριο εμφανίζει το αριστερό NPF να πετυχαίνει μια νίκη-έκπληξη και το τέταρτο τον Μακρόν να διορίζει κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Το πέμπτο ενδεχομένως να αφορά σε μία μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν.
Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.
Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.
Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.