Εβδομήντα πέντε μετανάστες διασώθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας στη Μεσόγειο και άλλοι 103 αποβιβάστηκαν το βράδυ στη Λαμπεντούζα, ενώ ένα άλλο πλοιάριο εξακολουθεί να κινδυνεύει στη θάλασσα.
Οι μετανάστες που διασώθηκαν από τους Μαλτέζους κρεμόντουσαν από έναν ιχθυοκλωβό καλλιέργειας τόνου στη μέση της θάλασσας, εξήγησε το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι διασωθέντες αναμένεται να αποβιβαστούν στη Μάλτα μέσα στην ημέρα. Η κατάσταση της υγείας τους αλλά και η εθνικότητά τους δεν είναι προς το παρόν γνωστές.
Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι δύο πλοιάρια με 46 και 57 μετανάστες έφτασαν τη νύχτα στη Λαμπεντούζα.
«Πολύ κουρασμένοι και παγωμένοι» αναχώρησαν από τη Λιβύη «πριν από τουλάχιστον τρεις ημέρες» και περισυνελέγησαν από ψαράδες, διευκρίνισε η UNHCR.
Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Watch the Med, που διαχειρίζεται τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης Alarm Phone, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή από χθες Τετάρτη με τους επιβάτες ενός πλοιαρίου που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους επιβάτες, υπάρχουν 90 άνθρωποι σε αυτό, ανάμεσά τους περίπου 15 παιδιά.
Άλλη γερμανική ΜΚΟ, η Sea Watch, επεσήμανε ότι οι μετανάστες αυτοί είναι στη θάλασσα εδώ και περισσότερες από 35 ώρες, ενώ ένα πεντάχρονο παιδί που βρίσκεται στο πλοιάριο έχει πεθάνει.
«Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό περιμένει την επέμβαση της “ακτοφυλακής” της Λιβύης ακόμη και εις βάρος της ανθρώπινης ζωής; Η ανάγκη για διάσωση δεν εξαφανίζεται όταν κοιτάς αλλού», τόνισε η ΜΚΟ σε tweet της.
Εκατοντάδες μετανάστες φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τον καλό καιρό για να διακινδυνεύσουν τον διάπλου της Μεσογείου παρά τη σκληρή στάση που διατηρούν οι αρχές της Ιταλίας απέναντι στους μετανάστες.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας τηρεί εξαιρετικά σκληρή στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει προκαλέσει πικρές διαμάχες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.
Από πέρυσι, όταν ανέλαβε την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας, έχουν υπάρξει επανειλημμένα συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρώμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα για να τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκά κράτη. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι που διασώθηκαν χρειάστηκε να περιμένουν για μέρες και ακόμη κι εβδομάδες, συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:
Δεκάδες μετανάστες σε Μάλτα και Λαμπεντούζα – Τουλάχιστον 90 κινδυνεύουν στη θάλασσα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο