Το International Crimea Platform είναι ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για την προώθηση της διαδικασίας αποκατοχής της Κριμαίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου παγκοσμίως.
Μετά την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, η κατάσταση στη χερσόνησο επιδεινώθηκε σε κάθε τομέα. Οι αρνητικές τάσεις ποικίλλουν από τη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου έως τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε θέατρο πολέμου, από την αλλαγή της δημογραφικής δομής του πληθυσμού της Κριμαίας έως την πολιτική δίωξη και τις συστημικές εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις, από τις ανεύθυνες περιβαλλοντικές πολιτικές έως τις απειλές για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, από παράνομη απαλλοτρίωση ουκρανικής κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας για εμπόριο κλεμμένων σιτηρών και προϊόντων μεταλλουργίας.
Η Διεθνής Πλατφόρμα της Κριμαίας (ICP), που ιδρύθηκε στις 23 Αυγούστου 2021, ένωσε 48 εταίρους γύρω από συγκεκριμένους στόχους σήμερα, εδώ και τώρα.
Το έργο του ICP οργανώνεται σε 5 άξονες προτεραιότητας: ανάπτυξη των κοινών στοιχείων της πολιτικής μη αναγνώρισης. διαβουλεύσεις για την ενίσχυση των κυρώσεων ως απάντηση στην απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία· εξασφάλιση ταχείας και συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και εξεύρεση τρόπων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κριμαία· αντιμετώπιση της καταστροφής από τη Ρωσία της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συντονισμός των εργασιών για την υποστήριξη της αρχής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας· μετριασμό των δυσμενών οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατοχής της Κριμαίας στην περιοχή.
Η πλατφόρμα λειτουργεί σε κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό και επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Στις 23 Αυγούστου 2022, στην πρώτη επέτειο της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή Σύνοδος Κορυφής του ICP. Θα συγκεντρώσει παγκόσμιους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, διεθνείς οργανισμούς, σε κοινές προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής μας απάντησης στην προσωρινή κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι η τόνωση του διαλόγου και η έναρξη δράσεων για την ενίσχυση της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας στο πλαίσιο μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της γεωγραφίας της Πλατφόρμας. Η συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής παρέχει την ευκαιρία να αναληφθούν ουσιαστικές δημόσιες δεσμεύσεις για την υποστήριξη της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί στις δεσμεύσεις στα ακόλουθα κύρια θέματα: ο ρόλος της προσωρινής κατοχής της Κριμαίας στην έναρξη της πλήρους κλίμακας επίθεσης κατά της Ουκρανίας· κοινές προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας· περαιτέρω βήματα ως απάντηση στις ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΔΑΔ στην Κριμαία, ιδίως έναντι των Ουκρανών και των Τατάρων της Κριμαίας· ενίσχυση της πολιτικής μη αναγνώρισης.