Έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της Β. Ιρλανδίας καταγράφει δημοσκόπηση για τους χειρισμούς του Λονδίνου στο θέμα του Brexit. H έρευνα δείχνει ότι θα προτιμούσαν πιο «ήπιο Brexit» όπου θα διενεργούνται έλεγχοι στα αγαθά που θα διακινούνται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας παρά να γίνονται έλεγχοι στην ιρλανδική μεθόριο.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Irish Times και δείχνει ότι μια σημαντική πλειοψηφία (67%) υποστηρίζει μια εκδοχή του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και έτσι να αποφεύγονται οι όποιοι έλεγχοι.
Σχεδόν το 60% απάντησε ότι επιθυμεί έναν ειδικό διακανονισμό για την Βόρεια Ιρλανδία ώστε να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε κάποιους ελέγχους στα αγαθά που θα διακινούνται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της επαρχίας της, της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως δυσαρέσκεια υπάρχει και για το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το κόμμα αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι.
Περισσότερα από τα δύο τρία όλων των ψηφοφόρων (67%) θεωρούν ότι το DUP δεν κάνει καλή δουλειά εκπροσωπώντας τη Βόρεια Ιρλανδία στο Γουέστμινστερ, ενώ το 69%–περιλαμβανομένου 57% προτεσταντών ψηφοφόρων–είναι δυσαρεστημένο με την ηγέτιδα του DUP, την Αρλίν Φόστερ.
Το ποσοστό της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση της Μέι ξεπερνά το 75%.
Μια άλλη δημοσκόπηση στην Ιρλανδία διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους ψηφοφόρους νότια του συνόρου (49%) προτιμούν την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ιρλανδική ενοποίηση και μια καθαρή πλειοψηφία (62%) θα ψήφιζε υπέρ της ενοποίησης.
Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους στην Ιρλανδία (54%) δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η ιρλανδική κυβέρνηση έχει χειριστεί το Brexit. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 4-5 Μαρτίου σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων με προσωπικές συνεντεύξεις και έχει περιθώριο σφάλματος συν/πλην 2,8%.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:
Δυσαρέσκεια στην Β. Ιρλανδία για τους χειρισμούς του Λονδίνου στο Brexit
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο