Το προσφυγικό και η περιφερειακή ασφάλεια είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Σε αυτή παίρνουν μέρος δεκάδες Άραβες και Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός, που έχει σειρά σημαντικών επαφών στο περιθώριο της Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα σημαντικό παράδειγμα για την κατανόηση της σημασίας της συνεργασίας ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου είναι η προσφυγική κρίση που κλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο SharmEl-Sheikh της Αιγύπτου για τις εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. #EULASsummit pic.twitter.com/2Cn20xehJW
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 24, 2019
Η απάντησή πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια, σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι oι σχέσεις ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου οφείλουν να είναι πολύ-επίπεδες και εδραζόμενες σε διττή προσέγγιση: αφενός στη διεύρυνση του διαλόγου για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, και αφετέρου στην προώθηση θετικής ατζέντας συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου είναι το πρώτο θετικό πρώτο βήμα που πρέπει να έχει και συνέχεια, ωστόσο, θα έπρεπε να μας προβληματίζει το γεγονός ότι μόλις τώρα, το 2019, πραγματοποιείται για πρώτη φορά.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προώθηση θετικής ατζέντας συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών.
Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου, ως χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο, όπως είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός.
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea BonettiΣτη Σύνοδο, η ΕΕ εκπροσωπείται σε επίπεδο ηγετών από 24 χώρες. Εξαίρεση αποτελούν οι Ισπανία, Γαλλία, Λετονία και Λιθουανία, οι οποίες συμμετέχουν με υπουργούς Εξωτερικών. Από την πλευρά του Αραβικού Συνδέσμου, το επίπεδο εκπροσώπησης είναι μεικτό λόγω δεδομένων πολυετών διαφορών και αντιπαραθέσεων.
Από τη Σύνοδο αποκλείστηκε με παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, με τη διήμερη αυτή ιστορική Σύνοδο, η ΕΕ αισιοδοξεί να επιβεβαιώσει την επιρροή της και να ανακόψει τη διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στον αραβικό κόσμο.
Σχετική είδηση: Αίγυπτος: Στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου ο Αλ. Τσίπρας (video)
Αποστολή: Κ. ΣκουλάςΠηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο: