«Η Ελλάδα κοιτά μπροστά. Έχει πλέον τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού, που στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο» τόνισε o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 4ου Οικονομικου Φόρουμ των Δελφών. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των σχέσεων με την Κύπρο στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή και τα αποτελέσματα των ερευνών στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για «νέα ελπιδοφόρα προοπτική» και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί μέσα στους επόμενους μήνες τα Σκόπια συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή.
«Η αποστολή μας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Κάποιοι εξακολοθούν να ξεχνούν πως ήταν η χώρα τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα του 2014 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 » σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξήγησε για ποιους λόγους: «Ο ισχυρισμός αυτός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης.
Προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα.
– Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.
– Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.
– Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.
– Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.
– Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.
– Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
– Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.
Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα».
αναφερόμενος στο ρόλο της χώρας μας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Η σημερινή Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια δύναμη που έχει και τη γνώση και τους τρόπους να εργαστεί προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης σε μια πολύπαθη περιοχή. Δεν διεκδικούμε φυσικά την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων».
«Το ταγκό θέλει πάντα δύο» σημείωσε με νόημα.
Μιλώντας για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «Έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία. Ιδιαίτερης σημασίας για το δεύτερο σκέλος, αποτελεί η αναβάθμιση των πάντα στενών σχέσεων μας με την Κύπρο. Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του από αυτή την εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα επανεπιβεβαίωσε «την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στον Κυπριακή Δημοκρατία. Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να πω ότι αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».
Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. #delphi_forum
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 1, 2019
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτήρισε «διπλωματικό αριστούργημα» ενώ κάνοντας αναφορά στην επίλυση του Ονοματολογικού με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε «Μια υπόθεση που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες. Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας. Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες. Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες».
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία. Για πρώτη φορά σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε. Βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης έδωσαν τον τόνο. #delphi_forum
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 1, 2019
«Πολύ σύντομα» ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας» θα είμαι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθώ επισήμως τα Σκόπια συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή».
Μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή. Θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας & Βόρειας Μακεδονίας. #delphi_forum
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 1, 2019
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα εξετάσει τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό και τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.
«Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία, είναι ένας δρόμος που οδηγεί, όμως, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης. Απαιτεί θάρρος, τόλμη, συγκρούσεις, ανάληψη πολιτικού κόστους, αλλά έχει προορισμό. Επωφελή για τους λαούς μας. Επωφελή για τις επόμενες γενιές που αξίζουν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Χθες, την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο: