Σε μια περήφανη στιγμή για τη χώρα, η Ελλάδα ύψωσε την σημαία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκατάστασης σημαίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η Ελλάδα, μαζί με τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία, αναλαμβάνει για τα επόμενα δύο χρόνια τον ρόλο του εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ευάγγελος Σεκέρης, δήλωσε: «Με δέσμευση σε μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, αξίες και το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, γεφυρώνοντας το Βορρά και το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, ενώ συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθινής έννοιας της αρχής της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.»
Διπλωματική Δέσμευση και Στόχοι
Η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη δέσμευση της χώρας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της διεθνούς συνεργασίας. Στη νέα της θέση, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να:
- Προωθήσει την αρχή της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.
- Ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.
- Διερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών γεωπολιτικών ζωνών.
Ευχαριστίες προς τους Απερχόμενους
Η Ελλάδα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στα πέντε απερχόμενα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – τον Ισημερινό, την Ιαπωνία, την Ελβετία, τη Μάλτα και τη Μοζαμβίκη – για τη συνεισφορά τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Παρακολούθηση της Τελετής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή εγκατάστασης σημαίας μέσω του UN Web TV, με τη διαδικτυακή μετάδοση να παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν αυτήν την ιστορική στιγμή.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο, να προωθήσει την ατζέντα της ειρήνης και να συμβάλει στη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.