Στην Ινδονησία, τη μεγάλη χώρα της ΝΑ Ασίας με τα 18,000 νησιά, ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Εκεί μιλήσαμε με τον Νίκο Αυγουστίνο, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Τζακάρτα που άφησε την Ελλάδα μέσα στην κρίση για να πάει εκεί, και τον Σάκη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη εμπορικής εταιρείας που είναι 20 χρόνια στο Μπαλί.
Η Ινδονησία βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία και απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 268 εκ. περίπου είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Πρωτεύουσα της είναι η Τζακάρτα. Η Ινδονησία, η οποία έγινε ανεξάρτητη το 1949, είναι μέλος του G20. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν (ΑΕΠ) ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια το 2018 ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα ανήλθε σε 3.900 δολάρια περίπου. Η ανεργία είναι λίγο πάνω από 5% και ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 3,4%.
Νίκος Αυγουστίνος
Με καταγωγή από την Ζάκυνθο, ο ίδιος έκλεισε το εστιατόριο του στο κέντρο της Αθήνας λόγω της κρίσης και λόγω της συζύγου του, που τότε μόλις είχε γνωρίσει, αποφάσισε και πήγε στην πατρίδα της στην Ινδονησία. Όπου χωρίς να χάσει χρόνο άνοιξε εστιατόριο.
Ερωτηθείς πόσο κοστίζει το γεύμα δυο ατόμων σ’ένα μέσο εστιατόριο, ο κ. Αυγουστίνος ανέφερε πως είναι γύρω στα 13 ευρώ.
Στην Ινδονησία ο κατώτερος μισθός που θεσμοθετήθηκε πριν λίγα χρόνια βρίσκεται στα 220 ευρώ. Πριν, δεν υπήρχε κατώτερος μισθός. Στον αντίστοιχο ΕΦΚΑ ασφαλίζονταν μόνο οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ο σημερινός πρόεδρος, ο οποίος επανεκλέχτηκε πρόσφατα, δημιούργησε την κάρτα υγείας και εχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις.
Οι ρυθμοί είναι αργοί. Οι άνθρωποι δεν κινούνται ή σκέφτονται γρήγορα εδώ ανέφερε ο κ. Αυγουστίνος.
Ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 400 ευρώ σε τοπικό νόμισμα, ανέφερε.
Οσον αφορά το κόστος ζωής, κάποιος μπορεί να ζήσει με 100 ευρώ αν τρώει ρύζι και λαχανικά χωρίς κρέας και κοιμάται σε στρώμα.
Ο κ. Αυγουστίνος τόνισε ότι έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες για ίδρυση εταιρειών αλλά οι ξένοι δεν μπορούν να φτιάξουν εταιρεία χωρίς εταίρο Ινδονήσιο ενώ οι ξένοι υπάλληλοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου.
Στην Ινδονησία έχει θεσμοθετηθεί ο 13ος μισθός για το Ραμαζάνι.
Σάκης Χατζόπουλος
«Το εμπόριο με έφερε στην Ινδονησία,» τόνισε ο κ. Χατζόπουλος, πρσσθέτοντας ότι το Μπαλί δεν ήταν ακόμη ο τουριστικός προορισμός που είναι σήμερα.
Ερωτηθείς πόσοι ‘Ελληνες ζουν στο Μπαλί, ο ίδιος απάντησε ότι υπάρχουν γύρω στα 30-35 άτομα που έχουν λίγα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Υπάρχει επίσης μια ορθόδοξη εκκλησία.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι γνωστή εκεί, ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι στα σχολεία της Ινδονησίας μαθαίνουν αρκετά θρησκευτικά και όχι πολλή ιστορία ή γεωγραφία με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι τόσο γνωστή.
«Πάντως τον Ηρακλή τον ξέρουν ότι είναι Γιουνάν, δηλαδή διάσημος Έλληνας της αρχαιότητας » συμπλήρωσε. Επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία ελαστικών στην Ινδονησία ονομάζεται Αχιλλέας
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Ολυμπία ΓιαννικοπούλουΜουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Μοιράσου το άρθρο: