Συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit. Ενέκρινε το βρετανικό κοινοβούλιο αίτημα της Μέι για αναβολή έως 30 Ιουνίου. Πάντως, όπως είπε αργά το βράδυ της Τρίτης Ευρωπαίος αξιωματούχος, η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020.
Παράταση έως τις 30 Ιουνίου επιθυμεί η Μέι
EPA/FELIPE TRUEBAΗ συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα, ωστόσο είναι γνωστό ότι το Βερολίνο, παρότι τονίζει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία.
Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, Μέι και Μέρκελ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μίας συντεταγμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η καγκελάριος δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μία αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκελα Μέρκελ μετέφερε στη συνεδρίαση και τη διαβεβαίωση της Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία διατηρεί τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του κράτους-μέλους της ΕΕ όσο παραμένει σε αυτήν. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ένωση.
«Ναι» από τους Βρετανούς βουλευτές για παράταση έως 30 Ιουνίου
Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το αίτημα της πρωθυπουργού προς την ΕΕ για αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Οι περισσότεροι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ψήφισε υπέρ της νέας προσέγγισης της Μέι και η πρόταση πέρασε με ψήφους 420 υπέρ έναντι 110 κατά. Αντιρρήσεις εκφράστηκαν κυρίως από Συντηρητικούς βουλευτές που θέλουν να ολοκληρωθεί νωρίτερα η αποχώρηση.
Ο εκπρόσωπος των Εργατικών Μάθιου Πένικοκ σημείωσε ότι το κόμμα του στήριξε το σχέδιο παράτασης της Μέι, όμως προειδοποίησε ότι αυτός ο επιπρόσθετος χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Την ίδια ώρα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακντόνελ συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα των Εργατικών, για την αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο αδιέξοδο του Brexit.
Τουσκ: Μακρά και ευέλικτη παράταση
Μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως σημειώνει ο Ντόναλντ Τουσκ αναφορικά με το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για εκ νέου σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι πρέπει να συζητηθεί μια «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι «ευέλικτη» και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.
Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι θα αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.
Επιπλέον, ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο Ντ. Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους».
Σύμφωνα, με την επιστολή Τουσκ, η ΕΕ πρέπει να κάνει «ό,τι είναι δυνατό» προκειμένου να αποφύγει το σενάριο της μη συμφωνίας.
«Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεαστεί από αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας», καταλήγει ο Ντόναλντ Τουσκ.
Παράταση υπό προϋποθέσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι παραπάνω βασικές κατευθύνσεις βρίσκονται ήδη και στο προσχέδιο των αυριανών συμπερασμάτων, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο.
Το εν λόγω προσχέδιο σημειώνει την πρόταση Τουσκ για μεγαλύτερη παράταση, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τους ηγέτες στην αυριανή συνεδρίαση. Ωστόσο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα εντός ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές – διαφορετικά θα αποχωρήσει την 1η Ιουνίου.
Στο προσχέδιο σημειώνεται επίσης ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».
Μπαρνιέ: Αυτή η παράταση πρέπει να είναι ωφέλιμη
Την ανάγκη η όποια παράταση ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να εξυπηρετεί «συγκεκριμένο σκοπό» τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Ο Μ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι το «νέο στοιχείο» που θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις είναι η διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Εργατικού Κόμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί μια «θετική πλειοψηφία» υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ για τη συντεταγμένη έξοδο του Ην. Βασιλείου. «
Επιπλέον, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε ότι οι εν λόγω συνομιλίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μια πιο «φιλόδοξη» μελλοντική σχέση με την ΕΕ. .
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο και υπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων της Ρουμανίας Τζορτζ Τσιάμπα χαιρέτισε την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές λέγοντας πως είναι ένα «σημαντικό βήμα μπροστά». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, και ο ίδιος ότι η όποια παράταση δεν είναι «αυτοσκοπός» αλλά «εργαλείο» και θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα «ξεκάθαρο σχέδιο» για το μέλλον.
Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ούτε να επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που συμμετάσχει στις ευρωεκλογές τον ερχόμενο μήνα λόγω καθυστέρησης του Brexit, δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες συνάντηση των χωρών της ΕΕ που θα «επηρεασθούν πιο άμεσα» από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία διαζυγίου.
Μεταξύ των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Σχετική είδηση: Βρετανία: Νόμος του κράτους το κείμενο που προβλέπει παράταση της διαδικασίας του Brexit (video)
Πηγές: ΕΡΤ [Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη], ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Μοιράσου το άρθρο: