Τη δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών επαλήθευσης πληροφοριών και ειδήσεων ζήτησε, μεταξύ άλλων, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά, ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ.Κρέτσος δεν έκρυψε παράλληλα την ανησυχία του, για τον κίνδυνο εκτεταμένης παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα, ενόψει των ευρωεκλογών.
Πανευρωπαϊκή ρύθμιση με στόχο την ύπαρξη μιας πιο λειτουργικής και συμβιωτικής σχέσης με τους γίγαντες του Διαδικτύου, αλλά και τη δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών επαλήθευσης των πληροφοριών και ειδήσεων ζήτησε με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος,
Επίσης, ο κ. Κρέτσος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις οικονομικές δραστηριότητες των μεγάλων πλατφορμών του διαδικτύου, αλλά και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ενάντια στη δημιουργία μιντιακών καρτέλ και της υπερσυγκέντρωσης ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ.
Τέλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του, που εκφράστηκε και από πολλούς ομολόγους του για τον κίνδυνο εκτεταμένης παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα, ενόψει των ευρωεκλογών.
Με πρωτοβουλία της Ρουμανικής Προεδρίας συζητήθηκε στο Συμβούλιο το θέμα της παραπληροφόρησης, της αποπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.
Ο Έλληνας Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκών μηχανισμών επαλήθευσης των πληροφοριών και ειδήσεων ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα και πρότεινε την θέσπιση μιντιακού εγγραμματισμού στα σχολεία.
Ο Λευτέρης Κρέτσος διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για την επιλογή των fact checkers και δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εκτεταμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων ενόψει των ευρωεκλογών.
Πηγή: ΕΡΤΒρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος
Μοιράσου το άρθρο: