του Βασίλη Πάλμα, Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κάθε 15η και 20η Ιουλίου ο ανατριχιαστικός ήχος των σειρήνων μας υπενθυμίζει, με τον ίδιο βασανιστικό τρόπο, το διπλό έγκλημα που συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο. Τις πιο σκοτεινές, τις πιο μελανές στιγμές της ιστορίας μας.
Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από τα τραγικά γεγονότα του 1974. Αυτές τις μέρες του χρόνου ένα αδιόρατο, αλλά βαρύ και πνιγηρό πέπλο αναμνήσεων από την ταραχώδη εκείνη εποχή, φορτίζει τις ψυχές των συμπατριωτών μας με πικρία, θλίψη, αγανάκτηση και πολλά αναπάντητα γιατί.
Το προδοτικό πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου 1974, αποτέλεσε το ώριμο προϊόν μιας μακράς προετοιμασίας, καθοδηγούμενης από τη Χούντα των Συνταγματαρχών και το προοίμιο μιας ακόμα μεγαλύτερης, ολέθριας καταστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1967 και εντεύθεν ανεπίσημα παράνομες οργανώσεις και ομάδες ενόπλων παραστρατιωτικών που υπονόμευαν συστηματικά την Κυπριακή Δημοκρατία είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και να δραστηριοποιούνται στο νησί.
Βρήκε απέναντί της μια Εθνική Φρουρά εξουθενωμένη κι αποδιοργανωμένη, με τις Μονάδες της να έχουν αναλωθεί στο πραξικόπημα και να έχουν διασπαρθεί σε όλη την κυπριακή επικράτεια μακριά από τις έδρες των στρατοπέδων τους..
Παρά τις πολλές δυσχέρειες, παρά το δυσβάστακτο βάσανο της προδοσίας που βάραινε τις ψυχές τους, με σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και μέσα και μηδαμινές επικοινωνίες και πληροφορίες, οι άνδρες της δύναμης πολέμησαν με σθένος και αποφασιστικότητα, καταθέτοντας κάθε ικμάδα δύναμης που διέθεταν για απόκρουση του Τούρκου εισβολέα.
Ο απολογισμός παραμένει μέχρι και σήμερα, μισό αιώνα μετά, εφιαλτικός. Χιλιάδες ήταν αυτοί που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι δολοφονήθηκαν στυγνά ή ακόμα αγνοούνται. Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Σήμερα με την τουρκική κατοχή να συνεχίζει να υφίσταται και τη στασιμότητα στη διαδικασία των συνομιλιών να διαιωνίζεται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την πατρίδα και τον λαό μας είναι αυξημένοι.
Η επιμονή της Τουρκίας στην πρόταση λύσης δύο κρατών δεν αποτελεί επ’ ουδενί επιλογή.
Ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε με αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου.
Παρά τις δυσχέρειες, παρά την απογοήτευση και τις προκλήσεις, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε λύση του κυπριακού προβλήματος μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο τερματισμός του υφιστάμενου status quo και η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας.
Η αδιάλλακτη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία απολήγει σε κατάργηση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και στη θεμελίωση τετελεσμένων, επιβάλλει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να θωρακίσουμε με πολυεπίπεδο τρόπο την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ως Υπουργείο Άμυνας, συνεχίζουμε να ενισχύουμε μεθοδικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την αναβάθμιση του αξιόμαχου της δύναμης και την προσαρμογή της στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
το άρθρο του κ. Πάλμα θα το βρείτε στο Propago