«Και ο ουρανός δάκρυσε την επόμενη ημέρα», αφού έβρεχε το πρωί στο Παρίσι, αναφέρουν δύο Έλληνες, η Κατερίνα Ξυλά, διερμηνέας της ελληνικής πρεσβείας και ο Γιώργος Ζάντες, εκπρόσωπος της ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, μιλώντας για την τραγωδία που έζησαν από κοντά και για ό,τι απέμεινε από την φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων.
Η Κατερινά Ξυλά περιγράφει ότι ο κόσμος κατάλαβε ότι η πυρκαγιά ήταν εκτός ελέγχου όταν ακυρώθηκε το διάγγελμα Μακρόν και όταν όλες οι εκκλησίες της πρωτεύουσας ήχησαν συναγερμό με τις καμπάνες τους να χτυπούν.
«Ο κόσμος έμεινε ως το πρωί, χειροκροτώντας τους 500 και πλέον πυροσβέστες»
Σήμερα λίγο πριν από τις 11 το πρωί ανακοινώθηκε επίσημα ότι δεν υπάρχουν πια φλόγες από την πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν από τις 8 χθες το βράδυ.
Ο χρόνος όμως πάγωσε τη στιγμή που σε ύψος 96 μέτρων λύγισε το «βέλος» της Νοτρ Νταμ με το ένα κωδωνοστάσιο, αφηγείται ο Γιώργος Ζάντες.
«Δεν είχε σύστημα πυρόσβεσης, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νερό»
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές στο Παρίσι, ανακρίνονται οι εργάτες που λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά είχαν τελειώσει τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης που κόστισαν 6.8 εκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό κράτος.
Η πέτρινη Παναγία των Παρισίων γέμισε ξύλινες σκαλωσιές, λόγω των έργων κι έγινε πιο ευάλωτη. Ο μόλυβδος στη σκεπή άρχισε να λιώνει και ακολούθησε η κατάρρευση της οροφής, αναφέρουν οι Έλληνες που μίλησαν στην ΕΡΤ.
Το αρμόνιο της Παναγίας των Παρισίων, χάθηκε ,θα προσθέσει ο Γιώργος Ζάντες, ενώ έχει ξεκινήσει ο απολογισμός για τους θησαυρούς που χάθηκαν κι αυτούς που έχουν σωθεί.
«Αν έριχναν νερό θα είχε γκρεμιστεί, ποιος ξέρει σε πόσα κεφάλια»
Το μνημείο- σύμβολο που υποδέχεται 17 εκατομμύρια τουρίστες -προσκυνητές δεν είχε σύστημα πυρόσβεσης;
Το ερώτημα μένει αναπάντητο, ενώ είναι πλέον σαφές ότι ήταν προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της Παναγίας των Παρισίων να καούν, παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, που θα απορροφούσαν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ολική κατάρρευση, επισημαίνεται την ώρα που γίνεται προσπάθεια απολογισμού
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο: