Τα προ-ευρωπαϊκά κόμματα καταγράφουν μεγάλη πλειοψηφία στη νέα ευρωβουλή, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ ο Γ. Συριόπουλος. Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές, με μέσο όρο ευρωπαϊκά στο 50%, ένα ποσοστό που έχει να καταγραφεί τουλάχιστον 20 χρόνια.
Η συνοπτική εικόνα είναι ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες, ήττα για Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες, νίκη για τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.
EU28: The latest data push the liberal ALDE/Renaissance Group almost 10 points ahead in our live-time projection.
There’s only the UK missing, then the projection based on the data from the EU Parliament and our research is final: https://t.co/QnKVQePc02#EP2019 pic.twitter.com/TqcC4yVhTd
— Europe Elects (@EuropeElects) May 26, 2019
Η φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παραμένει, με 178 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (152 έδρες από 185) μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL, του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 55, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 53 έδρες.
Greece: Marc, Metron Analysis, Alco, MRB, and PulseRC exit poll shows right-wing extremist Golden Dawn (NI) dropping from a 9.4% vote share in the 2014 European elections to only 4.5% in today’s election.#EP2019 #Ευρωεκλογές2019
— Europe Elects (@EuropeElects) May 26, 2019
EU28: Largest European Parliamentary group in each country
ALDE: LiberalEPP: Centre-right S&D: Centre-left ECR: National conservative ENF: Right-wing
While results are coming, we will continuously update the map on the website https://t.co/MJfnktfoTi pic.twitter.com/pBBjMOOIag
— Europe Elects (@EuropeElects) May 26, 2019
Oι δηλώσεις των υποψηφίων των κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η αναζήτηση «συμμαχιών» προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων των υποψηφίων των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων μετά τη δημοσιοποίηση της τρίτης πρόβλεψης αποτελέσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ απηύθυνε έκκληση σε Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους να «ενώσουν τις δυνάμεις» τους σε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα αντικατοπτρίζει μια «φιλόδοξη Ευρώπη» με συγκεκριμένα έργα. «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να δουλέψουμε μαζί», υπογράμμισε ο Μ. Βέμπερ, αποκλείοντας τη συνεργασία με ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, έκανε λόγο για «σταθερότητα» την οποία μπορεί να διασφαλίσει το κόμμα του που αναδείχθηκε πρώτο παρά τις απώλειες που υπέστη. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής, σημείωσε ότι δεν υπάρχει «σταθερή πλειοψηφία» απέναντι στο ΕΛΚ και ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή η διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς σημείωσε ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει συμμαχίες μόνο με τα κόμματα που επιθυμούν «αλλαγή» της παρούσας κατάστασης και που συνειδητοποιούν ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υπεράσπιση της δίκαιης φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και της κοινωνικής πολιτικής. Εξάλλου, αναγνώρισε ότι το κόμμα του έχασε έδρες και επομένως [οι Σοσιαλιστές] θα πρέπει να είναι «πιο ταπεινοί».
Εκπροσωπώντας τους Φιλελεύθερους, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ επισήμανε ότι σήμερα «έσπασε το μονοπώλιο της εξουσίας», κάνοντας λόγο για ανάγκη «αλλαγής». Χαιρέτισε την ενίσχυση της δύναμης των Πρασίνων, ενώ τόνισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη και ως προς το φύλο εκπροσώπηση στα υψηλά αξιώματα της ΕΕ.
Οι υποψήφιοι των Πρασίνων, Σκα Κέλερ και Μπας Άικχουτ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα και επισήμαναν ότι οι όποιες συμμαχίες θα πρέπει να χτιστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισαν πως θα υποστηρίξουν μόνο τους υποψήφιους που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα πριν από τις εκλογές.
Τέλος, ο υποψήφιος της Αριστεράς, Νίκο Κουέ σημείωσε ότι θα ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα της όποιας προοδευτικής συμμαχίας γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί, θέτοντας τρεις προτεραιότητες: την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών, την πραγματική ενδυνάμωση της κοινωνικής Ευρώπης και τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
ΕΛΚ: Κερδίσαμε τις εκλογές – Πρόεδρος της Κομισιόν ο Βέμπερ
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απαίτησε σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμώντας πως κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Κερδίσαμε τις εκλογές και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο ‘spitzenkandidat’ (σ.σ.: ο κορυφαίος υποψήφιος) του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, στη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς στις Βρυξέλλες.
«Χωρίς το ΕΛΚ, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο επίπεδο των δημοκρατικών κομμάτων. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι, θα διαπραγματευθούμε και ασφαλώς θα υπερασπιστούμε την πρώτη θέση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Βέμπερ: Η άνοδος των Πρασίνων φέρνει την πολιτική για το κλίμα στο επίκεντρο
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκρινε ότι τα μεγάλα εκλογικά κέρδη που κατέγραψαν οι Πράσινοι στις ευρωεκλογές θα φέρουν την πολιτική για το κλίμα στο επίκεντρο.
«Οι Πράσινοι κατέγραψαν καλά αποτελέσματα στη Γερμανία και στην Ευρώπη συνολικά», σημείωσε ο Βέμπερ σε δηλώσεις του στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε νέες θέσεις (…) όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα τα επόμενα πέντε χρόνια», πρόσθεσε.
Κύπρος: Ανακήρυξη Ευρωβουλευτών – Επίσημα τελικά αποτελέσματα
Ευρωβουλευτές ανακηρύχθηκαν οι Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης από τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κύπρο Κυπριανού.
Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξασφάλισαν από μία έδρα στη πρώτη κατανομή εδρών και τη δεύτερη έδρα τους έκαστο κόμμα στη δεύτερη κατανομή εδρών. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που εξασφάλισαν από μία έδρα την πήραν στη δεύτερη κατανομή.
Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, την ανακοίνωση των επισήμων τελικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών για την Κύπρο.
EPA/KATIA CHRISTODOULOUΌπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Υπηρεσία Εκλογών, επί συνόλου 641.181 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν 288.483 (44,99%). Η αποχή 352.698 ψηφοφόρων έφθασε το 55,01%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 280.935 (97,38%), τα άκυρα 5.510 (1,91%) και τα λευκά 2.038 (0,71%).
Από τις έγκυρες ψήφους, ο ΔΗΣΥ πήρε 81.539 ποσοστό 29,02%, το ΑΚΕΛ 77.241 ποσοστό 27,49%, το ΔΗΚΟ 38.756 (13,8%), η ΕΔΕΚ 29.715 (10,58%), το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο 23.167 (8,25%), η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) 10.673 (3,8%), η Συμμαχία Πολιτών με τους Οικολόγους 9.232 (3,29%) και το ΓΙΑΣΕΜΙ 4.786 (1,7%).
Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στην Ουγγαρία
Το 52,3% των ψήφων εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στις σημερινές ευρωεκλογές, και προηγείται κατά περισσότερες από 35 μονάδες από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων που δόθηκε στη δημοσιότητα από φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Το Fidesz του Όρμπαν ανέβασε το ποσοστό του από αυτό που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 (51%) και προηγείται με μεγάλη διαφορά του κεντροαριστερού DK, το οποίο εξασφαλίζει 16,3%.
Το νέο φιλελεύθερο κόμμα Momentum εξασφάλισε ποσοστό 9,7% των ψήφων και εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρώτη αυτή συμμετοχή του σε Ευρωεκλογές ενώ βγαίνει τρίτη δύναμη στη χώρα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αύξησε τη δύναμή του κατά 4 μονάδες και εξασφάλισε το 6,6% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό Jobbik έχασε από την πλευρά του περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους του και έπεσε στο 6,5% έναντι 14,7% που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 2014.Το οικολογικό κόμμα LMP έχασε την έδρα που κατείχε από τις 21 που έχει η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) λόγω των επιθέσεών του εναντίον των Βρυξελλών, ο Ορμπάν σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανασύνθεση της ευρωπαϊκής δεξιάς και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα FPÖ και το πολωνικό PiS. Ο Ούγγρος ηγέτης δεν αποκλείει να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ, αν η μετριοπαθής δεξιά αρνηθεί να συμμαχήσει με τα «πατριωτικά κόμματα της δεξιάς» μετά τις Ευρωεκλογές.
Αυστρία: Νικητής το κόμμα του Κουρτς, παρά την κυβερνητική κρίση
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35,4%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι.
Το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 1,7 μονάδα στο 18,1%, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση του επικεφαλής του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από την αντικαγκελαρία και την προεδρία του κόμματος.
Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 23,6%, οι Πράσινοι 13% και το φιλελεύθερο NEOS 8,1%.
Πρώτο το κόμμα του Σάντσεθ στην Ισπανία
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ισπανία, καθώς με καταμετρημένο το 85% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα έξιτ πολ του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 33%.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.
Ιταλία: Πρώτο κόμμα η Λέγκα του Σαλβίνι σύμφωνα με τα exit poll
Η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκας φέρεται να αναδεικνύεται το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, όπως καταδεικνύουν exit poll που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.
Τα έξιτ πολ προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014.
Η σκληρή στάση του Σαλβίνι, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού της Λέγκας.
Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η ακροδεξιά παράταξη του Σαλβίνι συγκέντρωνε έως και το 37% των ψήφων, κάτι που υποδεικνύει ότι η ορμή του ανασχέθηκε κατά τι έπειτα από μήνες ταχείας ανόδου.
Το M5S, του οποίου ηγείται ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, έλαβε από 18,5% ως 23,0%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από 32% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 21,1% πριν από πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τα exit poll, το Δημοκρατικό Κόμμα PD φέρεται να συγκεντρώνει από το 20,5% ως το 25,0%, από 18,7% το 2018 και 40,8% το 2014 το 2014 και να μετατρέπεται στο δεύτερο κόμμα.
Σλοβακία: Πρώτο το κόμμα της προέδρου
Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 20,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Δεύτερο είναι το κυβερνών αριστερό κόμμα Smer με 15,7%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού-Η Δική μας Σλοβακία είναι στην τρίτη θέση με 12,1%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων.
Σουηδία: Πρώτο το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% στις ευρωεκλογές και διατηρεί τις πέντε έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.
Το συντηρητικό Μετριοπαθές Κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,8% και τέσσερις έδρες, μία περισσότερη από αυτές που διαθέτει στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο.
Στην τρίτη θέση ανήλθε το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο κερδίζει συνολικά τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 και να φτάσει το 15,4%.
Οι Σουηδοί Πράσινοι έχασαν δύο από τις τέσσερις έδρες τους.
Βρετανία: Προηγείται το κόμμα του Φάρατζ- Κερδίζει 28 έδρες
AP Photo/Alastair GrantΤο κόμμα του Brexit κέρδισε σε κάθε περιοχή, εκτός από το Λονδίνο, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα ευρωεκλογών στην ιστορία τους, ενώ και το κόμμα των Πρασίνων κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, επίσης στην πιο επιτυχημένη του εκλογική αναμέτρηση.
Με τα αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί σε 10 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας – εκτός από την Σκοτία και την βόρεια Ιρλανδία όπου συνεχίζεται η διαδικασία της καταμέτρησης – το κόμμα του Brexit λαμβάνει 28 έδρες και ποσοστό 31,6%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 έδρες (+14) και ποσοστό 20,3% (+13,4), οι Εργατικοί 10 έδρες (-8) με 14,1% (-11,3) και οι Πράσινοι 7 έδρες (+4) με 12,1% (+4,2). Ακολουθούν στην πέμπτη θέση οι Συντηρητικοί με τρεις έδρες (-15) με ποσοστό που πέφτε κατά 14,9%, το Plaid Cymru με 1 έδρα και ποσοστό 1% (+0,3), το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, καμία μέχρι στιγμής έδρα και ποσοστό 3,6% (+1,1), το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία και το UKIP καμία έδρα με ποσοστά 3,4% και 3,3% (−24,2), αντίστοιχα.
Σλοβενία: Πρώτο το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος
Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA, κάτι που σημαίνει ότι κέρδισαν τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα του ανεξάρτητου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς (LMS) συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6% αντίστοιχα και από δύο έδρες.
Το κόμμα Νέα Σλοβενία συγκέντρωσε ποσοστό 11,1% και καταλαμβάνει την τελευταία από τις οκτώ έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Γ. Συριόπουλος, Δ. Μακρή, Ευδοξία Λυμπέρη], ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: