Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπουργών, αλλά και βουλευτών από όλα τα κόμματα συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος.
Αναθεώρηση θα γίνει και θα είναι δημοκρατική και προοδευτική όχι κουτοπόνηρη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας ότι η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, ανατρέποντας τη στρατηγική ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ που επεδίωκε τη ματαίωσή της, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεχόταν τον θεσμικό εκβιασμό της αλλαγής του άρθρου 16. Καταλόγισε επίσης τεχνάσματα στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αλλάξει τις θέσεις της στην επόμενη Βουλή που είναι αναθεωρητική.
«Το δίλημμα αυτής της αναθεώρησης είναι αν θα πάμε σε ένα Σύνταγμα ευθύνης, με ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ, ή σε ένα Σύνταγμα δημαγωγίας, ένα Σύνταγμα εργαλειοποίησης της προεκλογικής αγωνίας και μετεκλογικής απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.
«Η πρόταση της ΝΔ προσγειωμένη και ρεαλιστική και αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργικότητας του τρισυπόστατου κράτους (νομοθετική λειτουργία, εκτελεστική εξουσία και δικαστική), για αποτελεσματικότερη και αξιοκρατικότερη διοίκηση, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς κυβερνητικό έλεγχο στην ηγεσία της δικαιοσύνης και για να υπάρξουν καλύτερες μορφές νομοθέτησης, χωρίς το κατάντημα των επειγόντων νομοσχεδίων και το μπαράζ τροπολογιών», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.
Σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ανυποληψίας κινήθηκαν η διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι υπερίσχυσαν στην διαδικασία οι ανοικτοί λογαριασμοί των κομμάτων με το εκλογικό σώμα, οι επιστημονικές προτιμήσεις, οι ιδεοληψίες, τα εσωτερικά θέματα του πολιτικού μας συστήματος.
Σχετικώς με τα άρθρα περί Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όσοι προτείνουν άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εισηγούνται μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση και προτείνουν την επαναφορά του διχασμού. «Όχι, λοιπόν, στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι, σε μια λελογισμένη αύξηση των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων, όπως η διεύρυνση της αρμοδιότητάς του να αναπέμπει σχέδια νόμου και να εκφωνεί διαγγέλματα δίχως προσυπογραφή», σημείωσε.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να προβεί σε μια κατ’ επίφαση Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ριζικές τομές για την ενίσχυση βασικών αρχών, όπως διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο, και των εν γένει βασικών εγγυήσεων τήρησης της συνταγματικής αρχής».
Αποδειχτήκατε ότι είστε πολύ μικροί και θα σας το δείξει ο λαός στις εκλογές, είπε ο εισηγητής της Χ.Α. Χ. Παππάς.
Η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Έπειτα από περίπου ένα τρίμηνο συζήτησης, ζυμώσεων και συνεδριάσεων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ρίχνονται στη μάχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειάζονται δύο διαδοχικές συζητήσεις και ψηφοφορίες, με κενό ενός μηνός και, άρα, εντός Μαρτίου θα ακολουθήσει νέος κύκλος συζήτησης και ψήφισης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρήκαν μόλις επτά σημεία σύγκλισης. Η πλειοψηφία στήριξε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 68 για τις Εξεταστικές Επιτροπές που δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να τις συγκροτεί και το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά.
Η ΝΔ από την πλευρά της, στήριξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση:
του άρθρου 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, αν και διαφωνούν επί των λεπτομερειών
του άρθρου 54 που προβλέπει εκλογή μέχρι πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες.
του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών που καταργεί την αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών
του άρθρου 62 για την βουλευτική ασυλία που περιορίζεται μόνο για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των βουλευτικών και
του άρθρου 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων τους.
Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, όσες προτάσεις πάρουν 151 ψήφους σε αυτή τη Βουλή, περνάνε για αναθεώρηση στην επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο οπότε θα χρειαστούν 180 ψήφοι. Αντιστρόφως, όσες προτάσεις πάρουν το «πράσινο φως» με 180 ψήφους σε αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστούν μόλις 151 ψήφους στην Αναθεωρητική Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις προτάσεις της ΝΔ για αναθεώρηση:
του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων
του άρθρου 79 για τη συνταγματική καθιέρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών
του άρθρου 103 για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και την αξιολόγηση, και
των άρθρων 88 ως 100 που προβλέπουν κατάργηση του δικαιώματος της εκτελεστικής εξουσίας να ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίζεται πλέον από Ειδική Επιτροπή της Βουλής.
Αντιστοίχως, η ΝΔ δεν στήριξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση:
του άρθρου 3 για ουδετερόθρησκο κράτος
του άρθρου 44 που δίνει τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
του άρθρου 54 για την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, και
του άρθρου 102 για την κατοχύρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόβλεψη για τοπικά δημοψηφίσματα.
Το Σύνταγμα του 1975 με οποίο καθιερώθηκε ως πολίτευμα η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έχει αναθεωρηθεί τρεις φορές: το 1986, το 2001 και το 2008.
Σχετική είδηση: Άρχισε η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος-Θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (video)
Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Λασκαράτος], ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο: