Σε συνεχείς κινήσεις θωράκισης των νησιών προχωράει το «Πεντάγωνο», καθώς η Αγκυρα επιμένει σε ασκήσεις με αποβατικά σενάρια, ενώ προ ημερών αποκαλύφθηκε ακόμη και σχέδιο τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα. Χθες εξάλλου οι Τούρκοι επέστρεψαν στην πρακτική των επικίνδυνων υπερπτήσεων, καθώς τουρκικά F-16 πέταξαν οκτώ φορές πάνω από ελληνικά νησιά.
Και βέβαια σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η πρόσφατη απειλή των Τούρκων για έρευνες δίπλα σε ελληνικά νησιά. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς του «Πενταγώνου» μελετούν ακόμη πιο ενδελεχώς το σχέδιο για να γίνουν απόρθητα «φρούρια» τα ελληνικά νησιά έναντι οποιασδήποτε τουρκικής απειλής.
Με τους Τούρκους να κλιμακώνουν την προκλητικότητά τους, το σχέδιο είναι πρόδηλο ότι αναπροσαρμόζεται διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας την περασμένη Κυριακή επέλεξε να «διαφημίσει» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό την αποβατική άσκηση του τουρκικού ναυτικού σε ακτές του Αιγαίου. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύονται για ένα σενάριο απόβασής τους σε ελληνικά νησιά. Και την ίδια στιγμή με περίσσιο θράσος επαναφέρουν στο προσκήνιο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, χθες δύο από τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών ήταν σε πολύ χαμηλό ύψος στην Παναγιά στα 1.200 μ. και στη Χίο στα 1.800 μ.
Ο ελληνικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», περιλαμβάνει πλήθος κινήσεων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας και της αποτρεπτικής δύναμης στα νησιά.
Στα πιο «φρέσκα» νέα, η πυραυλάκατος «Καραθανάσης», τύπου Super Vita, που είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σχεδόν έτοιμη και στα τέλη Ιουνίου θα βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Εκεί το ΠΝ θα προχωρήσει σε όποιες ενέργειες απαιτούνται για να τεθεί στις υπηρεσίες του Στόλου. Στο 70% έχουν φτάσει στο μεταξύ και οι εργασίες στην τελευταία πυραυλάκατο. Το ΠΝ εξοπλίζεται με πλοία μετά από πολύ καιρό. Οι δύο ΤΠΚ θεωρούνται υπερπολύτιμες, αφού φέρουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας Exocet Block 3 εμβέλειας 180 χλμ. και με την ταχύτητά τους θα αποτρέπουν απειλές στα νησιά.
UAV’s Heron
Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από το Ισραήλ με leasing για 3 χρόνια θα συνδράμουν στη θωράκιση των νησιών με αποστολές επιτήρησης. Η Σκύρος εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση τους. Αλλωστε, η αεροπορική βάση χρησιμοποιείται ήδη για μετασταθμεύσεις των UAV’s «Πήγασος». Επιπλέον, ένα από τα έξι «Πήγασος» που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί τους τελευταίους μήνες με βάση τη Χίο για τις ανάγκες επιτήρησης των μεταναστευτικών ροών.
Ελικόπτερα Kiowa: Από τα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που διαθέτει πλέον ο Ελληνικός Στρατός τα 50-60 θα εξοπλίσουν τα νησιά και τον Εβρο. Αυτό το διάστημα μελετάται σε ποια νησιά προκρίνεται να δημιουργηθούν λόχοι των 9-10 ελικοπτέρων Kiowa. Πάντως υποψήφια είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά νησιά του Αν. Αιγαίου.
Ταχύπλοα Mark V
Τον Απρίλιο έφτασαν τα 4 ταχύπλοα σκάφη Mark V ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου), τα οποία μας παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ και θα εξοπλίσουν τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ. Θεωρούνται «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις ταχείας αντίδρασης γύρω από νησιά.
1.200 τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117
Aσπίδα στα νησιά θα αποτελέσουν και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχει ζητήσει το ΓΕΣ να παραλάβει ως πλεονάζοντα από τις ΗΠΑ. Θεωρούνται ιδανικά για το ανάγλυφο των νησιών. Μπορούν να κινηθούν σε εδάφη με κλίση 60% και να υπερπηδήσουν εμπόδια 1,5 μέτρου.
Μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90
Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει 14 αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν «καθηλωμένα». Πρόσφατα ξεμπλόκαρε η διαδικασία υποστήριξής τους και η παραλαβή ακόμη 6. Θεωρούνται σημαντικό «όπλο» για τα νησιά, καθώς μεταφέρουν ταχύτατα δυνάμεις. Δεν αποκλείεται κάποια εξ αυτών να διασπαρούν ώστε να είναι κοντά σε νησιά.