Σε μια περίοδο διεθνούς ανακατάταξης και αυξανόμενης γεωοικονομικής αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, σύμφωνα με την ετήσια τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Η Ευρώπη, λόγω της εξωστρεφούς φύσης της οικονομίας της, είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη. Αν και η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από το εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα μέσω της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και της κάμψης της διεθνούς ζήτησης. Η αυξημένη αβεβαιότητα, πρόσθεσε, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τη λήψη ρίσκων.
Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,3% το 2025 — ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις, ενώ ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να έχει ουδέτερη συμβολή. Η ανεργία προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 9,9%.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η ΤτΕ προβλέπει γενικό δείκτη στο 2,9% και σταθερό δομικό πληθωρισμό. Πιέσεις αναμένεται να προκύψουν από την ενέργεια και τις υπηρεσίες, ενώ αποκλιμάκωση θα σημειωθεί στα τρόφιμα και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αν και παραμένει ελλειμματικό. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά μεγέθη κρίνονται υγιή. Η Τράπεζα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ και συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 144,4% του ΑΕΠ.